Friday, April 24, 2009

Go for GOA!

Assalamualaikum...

Kali ni ina nak bercerita pasal trip ina k goa, tempat percutian yg paling dekat dgn belgaum ni. erm ina pergi pade 11.04 dan pulang pade 13.04. pade ina percutian ini tidak lah selicin mane perjalanannye tapi bole la~.

Goa adelah sebuah kawasan peranginan di tepi pantai dan adelah sebuah wilayah autonomi (sebab tu la walau dalam india juga tapi tetap dikire roaming). almaklum la kalau dah namenye tepi pantai taw2 la macam mane org2nye. lagi pun kawasan ni majoriti beragama kristian. nak makan pun kene pilih2 sket.

lagi satu time kami pergi tu time easter mmg sambutan org kristian so mmg penuh la dgn foreigner dan penuh juga la hotel2 susah juga nak dapat bilik. itu lah siape suro tak booking awal2 =P
erm ape pun kalau nak main air kat sini kat laut arab mmg murah kalau nak dibanding kan dgn kat m'sia (rase murah sebab duit rupee bukan duit kite heheh)
dalam perjalanan ke Goa
kami bertolak dalam pukul 430 ptg dan tibe dalm pukul 830 mlm. kemudian nak cari hotel agak sukar sebab kebanyakannye dah penuh. akhirnye kami ambil bilik dgn bayaran yg agak mahal. tapi tak pela. pade waktu ini goa sangat panas 32 degree. tapi mmg seriously panas. bile keluar jer dari bilik pasti berpeluh.
esoknye kami pergi main air pencil boat (k banana boat??), bumper n sudah tentu lah shopping spree!!!
di tepi pantai baga beach tak suke tgk muke sendiri pucat semacam huhu~
oh yer sebenarnye goa terbahagi kepade utara dan selatan, pantai yg kami pegi ni ina tak sure utara atau selatan mungkin kat tgh2 kot~. yg kami pegi ni baga beach dan sebelah baga beah terletaknye calangute beach. due pantai ini la yg dikate kan best tuk bermain air.
jom menelusuri pantai...

selepas bermain ombak sekejap di laut arab

hai sylvina ni suke benor peluk sy ek..

jom menuju k pencil boat kite

bahiya ikat elok2 yer jgn bagi sy tenggelam dalam laut

plak (dah lah sy tak pandai berenang)

see d pencil boat (i've told u already)

ina tak pernah naik boat ni. cuak juga la dgr cerite azie macam mane care main die. so untuk mengelakkan daripade dilempar ke dalam air ina terjun dulu dalam air sebelum org yg bawa tu jatuhkan kami huhu. pandai2 la timing kan.. telan juga la air laut tu sket. hmm pastu naik plak bumper partner dgn fezi. wah sakit tengkuk sy naik mende ni nak buka mate pun tak bole sebab air laut duk menerjah2 k muke. nasib baik tak dicampak k dalam air.

taubat la tak nak naik dah bumper ni. cukup la sekali seumur hidup sy. tapi satu perkare la ina nak naik parachute. but then takde partner. yg chinese mmg tak nak main air sebab mereka percaye bulan ni mengikut kelendar lunar bulan hantu keluar. entah la ina tak faham sgt. so ina tak naik la. tak pe la mungkin lain kali insyaAllah bile ade rezki. mane taw dapat naik dgn org tersayang k... heheh

sempat lagi melambai sebelum dibawa k tengah laut

shopping time!!!

di lobi hotel linda goa before nak pegi dinner

dinner di tepi pantai

calangute beach

minum2 dulu hilangkan dahaga dekat shack

time for lunch! mai lunch makan seafood

muke tak sabar nak makan (apela nak jadi ngan anak dare ni~)

aguada fortress. panasnye la

berlatar belakangkan kuala

bakal model2 mase hadapan??

selepas makan tgh hari pade hari terakhir nak pulang kami singgah sebentar di aguada fortress, sebuah kubu peninggalan portugis. pemandangan dari kubu ni sangat lah cantik =)

kami bertolak pulang dan pemandu menghentikan kami di satu tempat di atas bukit bukau. sebenarnye kami pun tak tahu tempat ape tu tapi cantik pemandangan die berangin dan sejuk lg. jalan untuk k goa ni melalui kawasan tepi bukit umpama jalan untuk pergi k cameron highland bengkang bengkok seperti ular kene palu. mujur la perjalanan hanya mengambil mase 3-4 jam so i still can bear it. cume macam biase la kalau perjalanan sebegini ina takkan boleh tidur punye la.

setibenye kami di hostel dalam 830 malam. penat mmg penat. name pun berjalan. seperti biase kalau dah main air kulit pun hitam sket la. dan yg pasti pimple pun naik! erm sy membuat hipotesis ini mesti disebabkan makan bnyk seafood. betul k? entah la. akhirnye setelah hampir setahun bertapak di bumi india ni baru la kami keluar dari belgaum ni melihat dunia luar.

ok pen off now. cukup sampai di sini dulu tinta penulisan ina.

tak lame dah nak preliminary exam cuaknye. bace buku malas. (rajen2 AMALINA!!!) doakan sy lulus first year BDS ye semua mekacih :)

2 comments:

Akmal Rahman said...

Tgk gambar pun dh tau mesti best,, kat Goa nie..
Bole la plan g sna nanti.. :-)

nur_amalina said...

sile2
bole jer tapi makan kene la jaga2 sket, cume tempat2 macam ni macam tak berape sesuai la ngan kite2 ni. pendek kate pandai2 la jage diri tu jer =)