Wednesday, September 24, 2008

pUAsa Di pERanTAuaN

Assalamualaikum...

lame sungguh ina tak menulis ape2 di blog ni. almaklum la dgn tuntutan mase yg semakin mengekang. bile balik jer dr klas pukul 5 dah penat nak rehat2 kejap, lepas tu nak sediakan makanan nak buka puase. mmg satu perkare yg boleh ina banggakan bile duduk kat india ni, kami sume menjadi rajen memasak.. walaupun sesape yg jarang2 masuk dapur mase kat mesia dulu sume jadi rajen nak memasak.. hehe walaupun masakan tu tak de la sedap mane tapi jadi sedap juga la kalau nak dibandingkan ngan makanan mess (mess tu dewan makan kat hostel).

ina yg tak penah mencube membuat kek batik pun bersgguh2 wat. what we call first try hehe. well actly tak susah sgt wat kek ni cume agak mahal la kos die. tapi yg penting org len makan sume kate best~ =P (perasannye sy!)



oh yer beberape mggu yg lalu specific date 13.09 ade larian obor mungkin untuk sukan commonwealth, tak sure la ape mende larian sbnrnye. kami tertipu! kate nye amik attendance tapi hapah pun tidak! kurang asam betol! dah la puase lg ari nak ujan plak tu. tggu punye tggu tak sampai2 juga obornye. makanye kami sekadar membuang mase dgn mengambil gamba dan berborak2 jer. tapi lepas tu kami pegi la kedai dekat2 situ, then ape lg escape la! bile dgr2 balik rupe2 nye event tu tamat pukul 8 malam! suruh dtg dr pukul 4 dan abis pukul 8! dahsyat betol~ biarla student2 tempe yg seronok sgt join. kami yg NRI ni biarlah berehat2 dalam bilik huhuu~ =P



ina bersame2 dgn senior 3rd year~


bergambar bersame madame Kale vice principal dental college~



student2 tempe yg semangat memakai jeans walau untuk berlari~


kami yg hapi sentiase hehe



rupe2 nye larian ni bukan saje melibatkan pelajar2 KLE jer tapi dgn budak2 sekolah skali. maka beraturla di sepnjg jalan tu kanak2. mereka pade mulenye mmg pndg kami yg NRI ni tak berkedip. almaklumlah jumpe org lwarkan~ hehe tapi bile kite acu jer kamera kat diorg ni riuh nye bukan main lg! seronok org tgkap gamba diorg!


tgk la ade budak yg siap pakai spc hitam lg~



ok dr segi akademik plak segale2 nye berjalan seperti biase. hehe ade la turun naik jugak. terpulang pade motivasi diri~ erm bercakap pasal motivasi ni mane la ina nak dapat kan motivasi diri ni ek? ape pun sume nye kene kuatkan semangat untuk terus belajar dan belajar! ini ina nak tunjuk kan gamba gigi yg ina tebuk tuk wat kaviti, dah bosan siap wat peace2 lg dalam klas. mujur la PG (post graduate) tu tak nampak. kalo tak kene marah tak pasal2 huhu~





sy bersame2 gigi yg di tebuk tak dapat approval pun sadis nye~


erm bulan puase dah tak lame dah nak sampai k ujung. syawal bakal menjelma tiba... bagaimane dgn sume org kat mesia? dah prepare nak raye??? hehehe ina di sini ape yg ade aje la~ well kami mungkin akan beraye ari khamis 2.10 lewat sehari dr mesia samela mase mule puase dulukan kami pun lewat sehari. tak kisah la janji raye. kebetulan ari tu bufday mahatma gandhi. makenye kami cuti la. sambutan plak kami ade kan sendiri2 jer kat hall sesame malaysian. plannye nak masak rendang, sate, ketupat, lemang (yg instant2 je kot~). dan yg 'best' nye ina menjadi ajk makanan. wah ina kene pastikan makanan cukup dan tukang merebus2 ketupat la jawabnye~ tak pela yg penting semue hapi, nak raye ni!!


ari ni lagi perkare yg menggembirekan ina, ina dapat kad raye nun jauh terbang dr mesia. mekacih mak tam anta kad raye. mekacih org manipal bagi kad raye jugak~ siap ade duit raye lg =P



ok la setakat ni saje la penulisan ina kali ni. bulan ni bulan malas menulis sket. selamat untuk segale2 nye untuk sume!! =)

4 comments:

hilmi falih said...

salam... =)
ada pun idea dia nk menulis.. hehe.. lack of motivation??

saya gi prog kat msjd klia tuh, 1 of the speaker is prof dr latiff... presiden persatuan perubatan islam mesia..
dia kata, blaja medik (dentistry leh gak) ni sgt2 tak best.. blaja susah, then nnt kerja pun melambak2.. then dia tayer kami, "KENAPA AMBIK PERUBATAN?" ni soalan popular masa interview... antara jawapan popular nk tolong org la, gaji bayk la, harpan keluarga and macam2 la.. the thing is, tujuan or niat kita tu betul2 ikhlas dan kuat ker??

prof tu sambung, kalo kita ada tujuan yg baik, yg betul2 kuat dan suci, insyaAllah, kita akan dapat memotivasikan diri kita utk terus maju dalam bidang yg kita ambik... sbb itu dah jadi cam target dalam hidup kita, walau apa pun, kita akan dapatkan jugak.. betul x?

actually, talk dia ni membuka mata saya gak.. sbb kalo taye saya pun, sampai skrg saya tak tau sbb per amik medik.. masa interview saya cakap nk tolong org.. the truth is, its a copy paste statement.. hehe..

sampai skrg saya mencari2 tujuan yg murni tuh.. (cam x cari jer) huhu.. need time huh?? jom kita fikir sama2 yer..

=)

~*miss yana*~ said...

salam amalina..
aku telah selamat smpai di msia semalam..balik sndiri..of course penat...

ko ape khabr? kemsempatan ni bole la on9..kalau x..mmg xsmpat n xde masa..

mcm mana ko tebuk gigi tu?
guna apa?
tu plaster of paris ke yg ko gune kan?

aku da start buat dental impression..yg gune alginate, gyps, plaster..dan klu perlu...wax...

ambil masa yg lama nk siapkan..but ok..

selamat berposa..dan selamat hari raya... :)

p/s: aku rasa perasaan raya xterasa sgt bile di sana..sbb lagu raya depa ni xpasang pon..feel [pon xde..

anyway..selamat smbut raya di perantauan aight!

salam... :)~

~*miss yana*~ said...

nk tmbah satu lagi...rumah ko dh siap sepenuhnya...nmpk gah juga..rumah aku pun tenggelam jadinya...nmpk rumah ko je..hahaha....weh balik sndiri memang penat..smlm xde sape jmput aku kat airport..aish..

norfaridahanum mad norizan said...

amal..salam..sjak bila lak ko dlm golongan NRI nih?tu kan Non-Residence Indian..muahaha!nway,just nk wish hepi eid mubarak.tabahkan hati hidup di perantauan nih.aq pun sedeyh gak.haha!take care.0-0 ye?