Wednesday, September 3, 2008

1sT rAMadHaN

Assalamualaikum...

ini ade beberape kisah yg ina nak pamerkan...

waktu pukul 156 pm hari isnin 1 sept, bertempat di anatomy lecture hall.
komal : hey amalina do u fast today?
ina : no, i will start fasting tomorrow.
komal : i thought u'll start today.
ina : no la, malaysia start fasting today. but belgaum tomorrow.
komal : i see, how do you know?
ina : owh people from the mosque said like dat.
komal : u went to the mosque???eh of coz no, u girl r not allowed to go the mosque rite?
ina : i don't go to the mosque but my senior told me about dat. ya ya here gurl is not allowed to go to the mosque. but in malaysia we r allowed.
komal : so in malaysia u went to the mosque???
ina : yes of coz...

wawa dahsat nye org kat india ni. curious benor nak taw pasal sy ni. tapi mmg hairan la kalo tak bole pegi masjid kat sini untuk org perempuan. erm kasihan... masjid dorg pun kecik jer. baru smalam ina first time jumpe masjid kat belgaum ni. sebelah dgn hotel de niyaaz tempat kitorg buka pose first day. masjid tu adelah rumah kedai due tingkat yg dimodify. silap betul tak tangkap gamba. mane tak nye pikiran asyik k makanan je....

waktu pukul 515 pm isnin 1 sept, bertempat di shoppe de campus (d only tempat nak membeli belah dalam kampus)

ishdeep : hey amalina r u fasting today??
ina : eh no we will start fasting tomorrow.
ishdeep : u know i've already fasting today, and i'm starving for one day.
ina : y r u fasting?
ishdeep : actly i've a friend in saudi arabia n (i'm not sure she or he) fastting today. so i want to fast with (he/she) also.
ina : owh i see. yeah may b arab start fasting today but belgaum tomorrow. becoz malaysia also start from today.
ishdeep : ok, then can u please tell me everyday when is the time to break fast?
ina : (dalam ragu2) ok2 (sambil tersenyum). it's pity for u it's already 515 pm and ur starving. u should ask me first.

hai ini satu perkare yg menghairankan. ishdeep ni bukanla seorg muslim. malahan die adalah seorg sikh. may b la sebab name die ishdeep kaur. dan yg lebey menghairankan die pun nak pose sebab ade kawan blaja kat arab sane pose. owh begitu.... tapi kesian la jugak sebab die dah pose hampir satu harikan. sebab die berbadan agak besar. so mesti la lagi lapo.

waktu pukul 756 am, bertempat di lecture hall di dental college.

komal : amalina, r u release ur fast today?
ina : yes, of coz.
student : r u fasting today?
ina : yes.
student : do u will keep a month?
ina : yes.

ana : hapi ramjan amalina.. (sambil menghulurkan tgn nak bersalam)
ina : yeah hapi ramjan to u too.

haish begitu dikenali ramai sy ni. bole dikatekan budak2 tempe ni berkenan betol nak tny itu ini dgn ina ni. tak de plak tny dgn si azie tu. sebabnye azie ni tak suke sket melayan org. lg2 student tempe ni. hmm btw ana yg bertanye ni muslim taw. dekat india ni mereka tak sebut ramadhan betul2. ade sebut ramdhan la, ramjan la, ramzan la. mule2 pelik juga tapi lepas tu bese la. kalau sembahyang plak dalam hindi disebut namaz. wah sy blaja hindi la duk india 5 tahun ni.

mereka semue ni macam berase : wah puase satu bulan!!! mesti nak kate ina hebat kan? hehe takde la gurau je. ana pun penah tny nak pose penuh sebulan k? eh mestilah budak ni. ade tny cam tu plak. ntah2 dorg ni pose ikut dan jer. kalo rase nak pose, pose la. jahatnye sy buruk sangka. haish amalina~

ina bersahur di hari pertame dgn roti bersapukan nutella jer bersame air milo. hmm asal makan. tapi buka pose kat hotel di niyaaz. namepun ari pertame bole la nak makan kat lwar. ade org mintak sedekah dekat lwar tu die pakai jubah ngan kopiah skali. mase nak balik tu bole nak dikutnye ina. pggl madam2. ina cepat2 jalan nek auto. ina takut giler. ina cakap nahi2. huh kus semangat~. ari second ni sahur dgn lauk2 yg diparcel dr hotel semalam sebab tak abis makan. kami ni mmg order itu ini tapi tak abis pun makannye. tapi yg best nye kan. minum paludaf (tak sure camne ejaan nye) but then die sgt sedap. macam ais krim campur cendol. ade buah selasih lg. owh yummy2

owh hari pertame pose tgh ari ina pegi dental college dr medical college. (untuk pengetahuan semue dental college n medical college berbeza taw. macam blaja anat, physio n biochem sume kat medical college. but tuk blaja pasal gigi sume kat dental college. so kene la berulang alik.) ina nak wat plaster gigi lg. nak wat plaster gigi ni kene wat sendiri2 di lwar waktu belajar klas. sebab model2 gigi ni nak digunekan waktu pre-clinical. seronok wat mende ni. kene bancuh plaster cepat2 then tap2 die bg buang buih2. then kene cepat2 pour dalam mould die. then tap2 lg. pastu tggu kering baru bole kwarkan.



mmg penat la ina wat dr pukul 12 sampai dekat pukul 1 baru balik hostel. sorg2 plak tu. takde org lain. tak payah berebut2 mould. ina wat bnyk2 senang di kemudian ari. hehe. balik hostel ina terus baring n tido kejap before solat nak pegi klas anat pukul 2 plak.
baiklah rasenye sampai sini aje la coretan ina kali ini. kehidupan mmg penuh dgn warne warni. kdg2 kite hepi n kdg2 kite kan sedey. sume ni la yg mendewasakan diri ina..... =))
selamat berpuase kepade semue. semoga di bulan yg mulie ini kite bersame2 menambah amalan kite yg tak seberape selame ni yer... =)

2 comments:

yananana said...

hehehe.cam chomeyl2 jek gigi tuh.mule2 ingat kuih apam.hehe.kepingin makan apam dah nih bulan2 pose.gile kaya weh bukak pose kat hotel.sy masak sendri aja.hehehe.nasib baik ade mimi yang pndi masak. :)

~*miss yana*~ said...

askum amalina..how r u?

cumil gigi tu...

ape pon all the best ekk!

pasal kne keja tu...ak pnah kne...ak n sorang lagi kawan..kami berlari dan dikejar..

sebab die da tarik2 baju...

tp ape pon.berhati2lah dan jadi sorang yg garang..

tp sian gak

tp kawan ak kata jgn bg pape nnti lagi rmi dtg

tp ak sian..

kesimpulannya...

aku rs..len kali..bg je la...

sian...

sebab yg keja tu kanak2

aku rs agak kesal gak..sian die...tp mmber aku da tarik ak utk lari...

hmm

tu je nk ckp...

selamat berposa!