Tuesday, December 2, 2008

cREdiT tO ALL mY fRiEndS

Assalamualaikum....

Alhamdulillah.. sakit sy ni sembuh juge.. syukur... untuk kali ni ina diuji dgn sakit (sebenarnye sakit die tak lah dahsat sgt tapi ina ni mmg suke menjadikan sesuatu tu macam dahsat). if anda sume bace post yg sebelum ni, mesti taw ina kene diarrhea sebab makan kat hotel untuk dinner.

seingat ina kali terakhir yg macam teruk ina kene sakit ni mase ina kat PLKN kat kelantan dulu. ina kene demam. hmm pade ina it's not a big deal sgt (waktu tula) tapi bile call mama, mama marah2 sampai nak saman pihak kem. teringat zaman dulu2 plak yer.

ok la tak maw cite pasal dulu2 kite cerite zaman skrg yer. erm ceritenye bermule begini. dari hari jumaat mmg dah macam teruk sket. tapi macam bole tahan sket lg. so masih kuatkan diri pegi klas pagi tu. dgr lecture then buat carving. bile balik petang tu tak larat dah pegi klas so balik terus berbaring dan tidur dgn harapan akan ok la penyakit ni. kebetulan azie yg penah mengalami diarrhea before ni ade ubat. so telan lah ubat yg diberi.

bangun petang tu mandi2 n makan bubur fazi masak n then tido awal taw malam tu. tapi yg gilernye ina telah menelan 2 biji panadol,ubat untuk sakit perut, ubat tahan muntah, dan disebabkan batuk yg tak berkesudahan juga ina pun minum jugak ubat batuk. perbuatan itu sungguh giler. kesannye? esok nye (sabtu) ina bangun rase cam ok. mmg ok.

so ina pegi klas cam biase. mmg full la klas. disebabkan rase sihat jadi telah menakalkan diri pegi la makan lwar kedai makan habba. erm balik call mama, mama cakap baru baik dah makan lwar dah. nanti sakit perut balik. hai cakap mak ni jgn main2 mmg doa betul gerenti jadi. :D

kesannye? jam 3.17 pagi ina terbangun. sakit taw perut bergelora. jadi pegi toilet. ok fine. ingat kan dah takde pape. tapi tak bole tido sampai pukul 4 sebab perut still sakit lg. cube untuk tido balik tertido tapi pukul 5 jadi lg. pukul 6 lg. akhirnye ina mesej kawan ina namenye chea hong (sebab ina janji dgn die nak main badminton pg ahad tu) cakap tak bole main dgn die.

chea hong pun dtg bilik tny nak pegi hospital tak? waktu tu pukul 7 pagi. dan orang lain sedang lena dibuai mimpi. ina pun dah tak larat dah pun ikut je la dah ade org nak bawa pegi hospital. sampai hospital ingat kan dapat preskripsi jer. rupe2 nye doktor bg IV fluid. inilah first tyme seumur hidup ina kene masuk air ni dalam badan taw. mulenye ina tak nak tapi doktor insist juga sebab dah 3 ari kene diarrhea.

jadi ina terpakse la ikut jer ape kate doktor yg lebih arif. hmm tak admitt pun hospital. terbaring je la kat emergency tu. dan macam biase menangis2 la. sebab? teringat kat mama, sedih, sakit. (sy kan manje yg bukan2? =P). chea hong pun tak terkate sedih juger n tak taw nak wat ape.

sambil dimasukkan IV fluid tu datang la doktor merawat. tekan2 perut ina. memang tak bole diluruskan kaki sebab sakit kat perut. macam2 lah soalan yg ditny doktor tu. tapi ina puji doktor ni sebab die faham perasaan kite. maybe sebab ina yg mmg kaki nangis kot. die cakap "don't worry, u'll be ok. don't be tension." then die asyik tepuk2 belakang ina.

kate doktor tu setengah jam jer masuk air tu. tapi lame juga la rasenye ade sejam juga. peliknye hospital india ni ade k patut kene ganti balik air tu bukan nye bayar jer dah ganti air tu baru die tgglkan jarum kat tgn ina tu taw. teruk juga la. tapi sebab tgh sakit kan tak peduli la. asal ina sihat sudah la.

selesai semue pulang ke hostel. jam 9 lebih rasenye. betape terharunye ina dgn chea hong. mmg tgn dah menggeletar. chea hong yg baik hati bagi ina roti, horlicks suro breakfast. ina peluk chea hong. ina cakap terima kasih. sgt sayang die.

siang tido jer. sedih. call mama cakap sume. nangis lg. waktu malam rasenye macam dah ok sket. esoknye pun rase macam dah ok sket juger. nak pegi klas pukul 10. dah nak siap dah tapi tibe2 pening sgt. sampai tak boleh jalan. jadi ina tak pegi juge klas satu hari. sedih nye tgh hari tu fazi dtg lawat suap makan (tibe2 rase macam ngade2 nye n manje nye sy ni). tak lalu makan pun sbnrnye. tapi kene makan juga sket.

malam tu azie ngan fazi makan lwar. setelah melihat ina yg sedih tak berkesudahan mereka ambil keputusan nak bawa ina pegi hospital juga. tujuan nak suruh ina admit. ina sedih sgt nangis lg. kali ni fazi plak peluk. wawa~ seriously macam kanak2 5 tahun.

kali ni makcik sylvina, chea hong dan soo sitt leng berusahe membuat bubur nasi untuk ina. sylvina garang betul. "kamu makan taw! bnyk2 sket! lepas ni pegi hospital" syg semue yg jage ina tyme ina sakit2. =)

balik jer mereka terus cakap siap2 nak pegi hospital. bahagian ni mmg kelakar. siap dah semue barang2. yg nak meneman tu yg bawa bnyk barang. si fazi ni macam yakin jer ina kene admit. siap bawa nestum, kamera la macam2 lagi la.

tggu punye la tggu doktor tu tak sampai2 ade la sejam menunggu. haish sembuh dulu sakit sy selame menunggu doktor ni. bile dtg garang benor doktor yg seorg ni. prosedur yg same jer dilakukan macam doktor yg dulu tu. pastu bg preskripsi ubat punye la bnyk.

die ade tny nak admit atau amik ubat makan jer? dah tentula ina tak nak masuk hospital. nanti kene cucuk lg. tak rela la ina. jadi kami pun pulang bersame2 beg yg dah dibawa siap2 tu. (yakin benar ina kena masuk hospital budak2 ni =P)

setelah pulang makan ubat dan tido. esoknye alhamdulillah dah ok sket. tapi pagi tak pegi klas juga. petang baru pegi sebab pening baru hilang sket. dan skrg di saat menulis rasenye dah sembuh sket la cume pening2 sket.

sepanjang2 sakit ni ina nak berterima kasih dekat:
  1. mama ngan abah yg selalu mendoakan untuk anak manje mereka ni
  2. chea hong yg initiate bawa ina pegi hospital
  3. fazilah tempat ina nangis
  4. aziemah my rumate yg tolong picit kepale ina tyme pening
  5. sylvina tolong masak nutritious bubur
  6. soo sitt leng yg menghiburkan hati
ade baik juge ditimpa sakit. ina sedar yg ina ni seorg hambe ALLAH yg kecil yg tak sehebat mane. bile sakit kite akan jadi lagi dekat dgn DIA.
"ya ALLAH sesungguhnye aku redha dgn penyakit yg ENGKAU berikan. ampunilah dosa-dosaku dgn kesabaranku ini. golongkanlah aku dalam kalangan org2 yg sabar,redha dan bersyukur ya ALLAH"
p/s: tak dapat dinafikan ina mmg kaki nangis :D lagi2 bile sakit. kepade semue yg membace jgn lah pandang serong kat ina plak yer =)

1 comment:

~*puding caramel*~ said...

get well soon dear fren,

jagalah kesihat kamu. anggaplah ini satu kifarah utk berjuang..

minum air banyak. minum air yang ade rehydration salt, igt x serbuk yg aku suro ko bli kat farmacy time kite bli2 barang ko nk fly?

bawak pil chi kit tech aun x? tu untuk neutralkan acidic dlm perut.

hopefully xkne thyfoid macam aku ari tu. xle wat exam. same la masuk air..huhu~ bertabahlah k!~

p/s: again, minum air byk2!