Sunday, August 3, 2008

sTuDY2

assalamualaikum..

kali ni ina nak cerite perihal study yg dah bermule. ina membelanjakan lebih rs5000 untuk membeli buku2 kat sini. kat india ni buku mmg murah2. tapi tak de la selawa buku2 kat malaysia yg berwarna warni dgn ilustrasinya. but it still ok kan. as long as i can read and study of coz! pembelajaran agak memenatkan. buat mase ni ina blaja lebey kurang 7-8 subjek la. yang biase didengar la kan anatomy, physiology, biochemistry, yg tuk dental plak dental material, dental anatomy dental histology(DADH), hmm dissection pun ade belah kepale org, huhu~practical pre-clinical prostho macam2 la name yg pelik.


kalo subjek DADH ni blaja pasal anatomy mulut la then kene wat keje2 mengukir. blaja pasal sel2 hmm macam2 la. mampukah sy menghabiskan segale buku2 ini?

sy yg sedang melaksanakan keje2 mengukir~ lenguh tgn dibuatnye. mmg menguji kesabaran la sebab kene berhati2 spy tak terkeluar dimension die.

ini la dissection hall kat JNMC ni. kuat bau formalin die n tak begitu hygiene punye te
mpat. terutamenye kolah2 tempat die menyimpan mayat2 ini. mase kitorg dtg mmg dah beberape kali mayat baru sampai n kitorg tgk la camne lctrr2 mengerjakan mayat2 ni tuk di awetkan. kasihan mayat2 ni jadi bahan kajian.
betape tidak hygiene n menggelikan tempat ini. dan yg tak tahannye pekerja2 die bole angkat2 mayat ni pakai tgn dorg je without even wearing gloves! euww~ then sibuk tny2 name org. malaysia? hmm mereka mmg sgt berminat dgn org mesia. huhu
kami slalu dtg awal. klas start pukul 2 tapi 130 dah gerak dah. mmg student mesia macam kami ni suke dtg awal. ni kat klas lecture anatomy. nampak lawa kan? coz ni yg baru punye. ade yg burok2 tapi ina tak tgkp la plak. klas satu jam n lctrr cakap ape2 ntah. last2 tak paham coz dia cakap laju n slang die lg yg meleweh. but ade je lctrr yg ok yg kitorg admire dr harsh. hensem la die (dalam kategori indian la) =P

kitorg kat sini selalu terpakse keluar sebab nak beli brg2 tuk dental tak pun brg keperluan. slalu pegi dental depot, tak pun bombay surgical. lg satu shri ganesh bookstore beli alat tulis. yg tak tahannye bole plak jumpe gajah tgh pekan kat jalan maruti galli tu. ish3 kalo lembu tak pe la pemandangan bese lg tapi ini gajah berjalan2 kalo pijak org ni gerenti mati la~ . naik auto beramai2. kat sini pemandu2 auto ni sume dasar kaki nak menipu jer. kalo bole nak dihentam mahal2 kitorg ni. jadi ape lg, skill berlakon amat diperlukan di sini. n besenye sume kami pggl 'bahiya' heheh.
lagi satu kat sini ujan mmg la tak berenti2. bole dikatekan setiap ari tak sah hidup kalo tak ujan! pastu turun mengejut plak tu! tanpe petande!sejuk nye bukan main lg. ina nak tido malam pun menggigil2. walaupun dah pakai sweater, pakai stoking. wah macam org bersalin plak! jadi brg yg paling utame n menjadi kesayangan di sini merangkap sahabat karib adelah payung!!! payung yg ina beli kat mesia mmg tak tahan. baru pakai 3 mggu jer. dah tercabut2 dah besi benang die. pastu asyik luruh jer . jadi ina pun terpakse la membeli payung made in india yg lebey endurance berharge rs75. payung ni mmg dahsat tekan je terus terbuka. so sesape yg jahat2 don't u dare to come near to me!
begitu lah serba sedikit adenye kehidupan di sini. erm rasenye baru baik dr homesick ni. dah bole terime kehidupan di sini bit by bit. but still malaysia is d best for me!!! wa rindu mesia!! nak makan makanan mesia, nak beli brg2 kat mesia! wa~ rindu everything in mesia!!! but life must go on. gambateh! aja! aja! fighting!!! AMALINA CAN DO IT!!!

3 comments:

~*miss yana*~ said...

ak ade buku philips tu...erm..act kalo ak tgk gajah tu kan..mmg culture shock weh..bukan shock je..oedema infarction suma ade..huahaha ade org pnah kne pnyek x?

nur_amalina said...

hehe stakat yg aku tonton ari tu mase aku pegi pekan tak de lg la org yg kene pijak. lg pun cam ade org yg jage gajah tu mase die
jalan2 huhu.

imanulhassan said...

ok lg gajah. kat davangere ni, lembu, babi, dan anjing jd maskot rasmi.