Thursday, July 31, 2008

kOmEn2

assalamualaikum

kali ni ina nak cerite benda2 yg ina tak suke kat india ni. hmm kalau nak ikutkan bnyk sgt la benda2 yg lain sgt dengan malaysia kat india ni.

mule2 mari kite lihat dr segi pekerjaan mereka. orang2 india di india ni mmg lah sgt lambat buat kerja. dgn kerenah birokrasinye lg. ade ke patut diorg nak sijil yg original termasuk la sijil lahir nak simpan sampai 5 tahun baru nak pulangkan. kalau boleh dgn pasport skali die nak. gile betul! itu untuk dapatkan eligible certificate la. untuk dapatkan sijil tu pun punye la lame menunggu. pegi pagi die cakap dtg petang. pegi ptang pukul 2 pukul 6 karang baru dapat. saje nak suruh org tggu lame2. ingat kite dah takde kerja lain nak buat k? lgpun sijil nye sehelai je. bg yg fotostat pulak tu. kalau yg ori tak pe jugak. huh!

lagi nak cerite ni. nak buka bank akaun pun punye la susah. kitorg terus jumpe chief manager jer. tak main la manager2 bawahan ni dah. tu pun terus terjah jer dah tak ketuk2 pintu dah. punye la slow die buat kerja. nak tulis pun slow giler. ina tulis lg laju dan lg lawa taw! lepas tu bole plak die suro kitorg fotostat traveller's cheque tu dekat library yg bole tahan jauh die. bukan takde mesin fotostat tapi die yg saje tu. taw sgt~

dari segi bandar die plak. aduh daifnye kalah bbst. at least bbst ade la juga kfc, ini apa yg ada? sabar je la. ingat tak payah la bawa kasut bnyk2 dr malaysia buat memberatkan beg jer. skali tgk kedai kasut die, hampeh. kat sini kalau sebut jename bata tu dah kire branded la. tapi kalau pegi tgk macam kedai kasut tak de stok. baik lg la kedai kasut vinis kat umah tu. fesyen2 pun bukan ketinggalan 30 tahun, tapi 50 tahun! nak beli barang pun pegi big bazaar je la. itu nak kirekan umpama giant dorg la. tapi rasenye warta kat rumah tu lg besar kot & ade sume barang.

kalau universiti plak. hmm tahan la sket. bersih sket berbanding dekat luar di mana sampah nye merate2. lembu boleh melintas di tgh jalan di india ni dan makan sampah. sadis2. tapi itu la, peralatan di u ina ni agak ketinggalan zaman la. dewan kuliah die ade yg baru n ade yg lame. kalau yg lame tu gelapnye bukan main walau pun pasang lampu. lepas tu style die kat sini kerusi tu mesti bersambung dgn meja. walaupun meja yg satu2, dah lah gap die agak jauh. kalau exam 3 jam ni sakit la tulang belakang ina. hai bersiap sedia la.

yg ina tak puas atinye lab biochem ina. dah la peralatan kene beli sendiri. tu ina tak kisah lg. then, boleh plak makmal takde kerusi. die nak suro kitorg berdiri 2 jam sepanjang lab tu. lepas tu takde sucker taw. nak suro org sedut pakai mulut jer solution n semua org pun sedut gune silinder yg same! yucks! mmg teruk betul! sume ini dasar membangkitkan kemarahan sy yg smmgnye sedia panas baran sy ini. sedaif2 ktt takde la sampai suro sedut gune mulut. tak tahu la u dekat india yg lain macam mane. mungkin ini ade kaitan dgn 'pengsonglapan' wang peruntukan kot~ mane la taw kan. itu la die kalau org yg pandai tak bertuhan kan....

hmm selain dr itu ina tak puas ati ngan cuti kat u ni. cuti kami seperti yg tercatat dalam kalender akademik hanya berlangsung dr 24 disember 2008 sehingge 4 jan 2009. itu pun lepas first terminal exam. then, untuk final plak mungkin dr hujung bulan 7 2009 sampai la 13 ogos 2009. huh sekejap sgt tu balik malaysia pun tak puas. teruk betul! buat cuti sendiri karang. tak macam budak2 kasturba. lame giler cuti sebulan, tahun depan cuti sebulan setgh plak. ieee nyampahnye~ seriously!

org2 kat india ni satu lg suke pandang slack kat muslim. lebih2 lg mmg golongan minoriti la yg pakai tudung kan. alangkan ina yg pakai lgn panjang pun dorg sgt pelik. tny la tak panas k ape k macam2 la. penah ade skali tu ade seorg pakcik ni tny ngan ina where is ALLAH? terkedu sebentar nak menjawab. lepas tu bole plak tny ngan ina rambut ina macam mane. die ingat ina botak kot. kurang asam betol! kalau kat malaysia ni dah bole kire sbg perkare yg sgt sensitif kerane mempersoalkan agama org. kalau tny baik2 tak pe jugak. ini macam nak melabel yg bukan2 plak. mencabar keimanan betul. hmm ade lg satu penah ade budak laki tempe (gelaran untuk tempatan) hulur tgn nak brsalam plak. aduh macam2. ina buat style namaste. org macam ni perlu di ajar sket. ingat bole suke2 ati nak salam dgn org? huh!

ari ni plak ina pergi makan kat ramdev hotel. saje2 la kan. ina tny ngan die is it the meat halal? perkataan halal kat sini sgt di fahami. even kalau die tak paham english pun laju jer die cakap halal. tapi yg kat hotel ni die paham la english. pastu berminat plak pekerja yg satu ini berborak dgn ina n azie. macam2 la die tny. kenape pakai tudung. wajib k? then, lg tny sembahyang tak? of coz la kite solat kan 5 kali sehari compulsory. sbbnye die cakap die tgk muslim kat india ni hny solat ari jumaat jer tyme solat jumaat. pastu tyme hari raye aidilfitri n raye haji. terkejut beruk die bile kitorg cakap kitorg solat 5 kali sehari sebab plg hebat muslim india ni solat pun 2 kali sehari je kate die. 25% indians jer yg still solat 5 kali. wah ini sudah dikire dahsat! ye la walaupun rakyat malaysia pun ramai yg on off je kan solat dorg~ mintak jauh la terjadi ke atas sy. sesungguhnye solat itu wajib kecuali tyme uzur jer. hehe

ha lg satu ade k patut die tny kat malaysia bnyk terrorist tak? huh sampai macam tu skali tny. takut sgt. ye la kat india skrg ni pun bnyk sgt bom yg nak meletup sane sini. kat bangalore tu. haish risau plak di buatnye. die pikir ni sume keje org islam k? puas la ina menerangkan plak bukan sume org islam tu jahat ade je yg baiknye contohnye kami~ sebabnye hindu pun bukannye sume baik sgt juga. bnyk juga yg tak betolnye. so tolong la jgn melabelkan yg bukan2 yer..

penatnye tgn menulis. punye la bnyk tak puas ati nye ngan negare yg satu ini. tapi nak buat macam mane kan. sy dtg merantau ke tempat org nak menimba ilmu. jadi satu perkare je yg boleh dilakukan. iaitu bnyk2 la bersabar. bak kate org alah bisa tegal biase jadi ina kene la try to adapt. kalau tak susah la ina nak belajar. ape2 yg ina tak puas ati ni kene la dijadikan sempadan n pengajaran utk kehidupan yg akan dtg. tapi persoalannye di sini, kenapalah jpa anta sy kat sini? huhu sedeynye~ ok la kepade sesape saje yg membace coretan sy ini doakan la semoga sy tabah menghadapi kehidupan di sini.... sekian =)


2 comments:

~*miss yana*~ said...

ape yang ko tulis and luah ni kan..same macam the very first tyme aku sampai indon..but..lama2 buat aku jd termuhasabah sekejap..mungkin aku sampai indon ade sebab..Allah nak aku lebih bersyukur dengan ape yang kita ada..malaysia sibbaik xcamtu..nak bg lagi kuat...kesimpulannya..adapt kan diri ngan environment n bersabar..jadikan kita lagi indipendent insyaALLAH... (but sibbaik indon xpertikai agama..haihh geramlak aku..where is Allah?ko jawab ape weh?)

imanulhassan said...

India mmg. takpe2, ujian itu tarbiyyah dari Allah~.. ha, psl where is Allah tu..

Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah DEKAT. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.

al baqarah 186

Allah itu lg dekat dr jugular vein kte~